Pieczeń z piekarnika czy lepiej z naczynia żaroodpornego?

Zastanawiasz się jak piec swoją pieczeń? Zaczynajmy - do naczynia włóż jednak nie tylko mięso, ale również resztki marynaty, by mięso nabrało jeszcze bardziej intensywnego smaku.

Zastanawiasz się jak piec swoją pieczeń? Zaczynajmy - do naczynia włóż jednak nie tylko mięso, ale również resztki marynaty, by mięso nabrało jeszcze bardziej intensywnego smaku. Możesz dodać też do mięsa pokrojoną marchewkę, seler, paprykę i pomidory. Całość zamykamy przykrywką i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczeń powinna dochodzić w niższej temperaturze – między 150 a 180 stopni Celsjusza.

To, na jak długo zostawisz pieczeń w piekarniku zależy do tego, jak duży kawałek pieczesz, jaki rodzaj mięsa wybrałaś i w jakim naczyniu się ono znajduje.

Nie mniej jednak można przyjąć pewne standardowe założenia:

  • - 1,5 kg kurczaka czy indyka – około 100 minut,
  • - karkówka w całości o wadze 1,5 kg – około 1,5 godziny,
  • - schab w całości o wielkości 1 kg – około 1 godziny,
  • - kaczka w całości o wadze 2 kg – pierwsze 30 minut 230 stopni C i następne 2 godziny 180 stopni C,
  • - gęś w całości o wadze 4 – 5 kg – nawet do 5 godzin,

Jak sama więc widzisz, bardzo ważne jest właściwe dobranie mięsa, jeśli bowiem na przygotowanie posiłku masz 2 – 3 godziny, to absolutnie zrezygnuj z gęsi, kaczki albo karkówki o większej wadze. Ewentualnie mięso przygotuj wcześniej, odpowiednio bowiem przyrządzone z jednodniowym wyprzedzeniem, nie straci swoich walorów smakowych.

Naczynia żaroodporne – jakie wybrać?

Innym praktycznym naczyniem w każdym domu są bez wątpienia naczynia żaroodporne ( może znaleźć je na amart.pl ). Przygotujesz w nich nie tylko pyszną i soczystą pieczeń, ale również zapiekanki.  Tego typu naczynia wykonane ze szkła albo porcelitu znajdziesz w różnych wymiarach.

Jakie są najlepsze?

  • Altom Design Vega – pomocne w każdej kuchni naczynie z pokrywką, wyprodukowane ze szkła borowo – krzemowego. Jest idealne do użycia w piekarniku, ale i w kuchence mikrofalowej. Altom zadbał też o gustowną formę naczynia, dzięki czemu zapiekankę czy pieczeń możesz od razu po przyrządzeniu zaserwować na stole.
  • Altom Design Mesa – kapitalne rozwiązanie, jeśli cenisz sobie wygodę i chcesz, by przyrządzona potrawa zachowała nawet na stole właściwą temperaturę. To naczynie wykonane z porcelitu, posiada w komplecie nie tylko pokrywkę, ale przydatny podgrzewacz. Wytrzymała konstrukcja pozwala wykorzystać to naczynie na wiele sposobów, także podczas sobotniego grilla z przyjaciółmi. W naczyniu na podgrzewaczach Twoja grillowana karkówka, żeberka czy kurczaczki dłużej będą świeże i ciepłe.
_
Udostępnij:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.