Panierowany żółty ser z sosem wiśniowym
Chrupiąca panierka, żółty ser i słodko-kwaśny sos wiśniowy - to składniki przekąski, która z pewnością wywoła wśród gości efekt "wow". A co ważne, jest wprost banalnie łatwa w przygotowaniu. Nie potrzeba tu również żadnych skomplikowanych produktów. Jaki gatunek sera będzie do niej najlepszy? Ser gouda lub edamski będą idealne. Wszystkie składniki to:
- 500 g sera żółtego
- 2 jajka
- pół szklanki bułki tartej
- słodka papryka w proszku
- szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
- 100 g mrożonych wiśni
- 100 ml soku wiśniowego (opcjonalnie jabłkowego)
- sól i pieprz (do smaku)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/4 łyżeczki tymianku.
Przygotowanie: Jajka rozbełtaj przy pomocy trzepaczki, dodaj sól i pieprz. Ser żółty pokrój w grubą kostkę. Na talerzu wymieszaj bułkę tartą ze słodką papryką. Rozgrzej olej i rozpocznij panierowanie sera: każdy kawałek mocz w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej - wykonaj te czynności dwukrotnie (podwójna panierka sprawi, że ser nie będzie wyciekał). Smaż na złoty kolor, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przygotuj sos: zeszklij na odrobinie oleju czerwoną cebulę, dodaj rozmrożone wiśnie oraz sok. Gotuj przez ok. 10 min - na koniec dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zblenduj na gładką masę. Podawaj serki na półmisku, układając w środku miseczkę z sosem wiśniowym.
Serowe roladki w różnych odsłonach
Przy pomocy plasterków żółtego sera można również przygotować najprostszą - a przy tym oryginalną - przekąskę imprezową. Co to takiego? Serowe roladki, czyli plasterki sera zawinięte w ruloniki ze smakowitymi dodatkami - na plasterku sera układa się wybrane składniki, a następnie zawija w ciasne roladki. Aby zapobiec ich rozwijaniu, można dodatkowo spiąć je wykałaczkami lub zawinąć na samym dole w plasterek szynki parmeńskiej - nie jest to jednak konieczne. Jakie dodatki sprawdzą się zaś w serowych roladkach? Nasze propozycje to:
- plasterek szynki konserwowej, plaster ogórka kiszonego, krążek cebuli
- kawałek łososia wędzonego, gałązka koperku, kleks majonezu
- salami, kawałek papryki konserwowej, szczypta płatków chili
- pasta z tuńczyka (tuńczyk w puszce, gotowane jajko, czerwona cebula, kukurydza, musztarda i majonez)
- konfitura wiśniowa, szczypta rozmarynu
- pokrojone w słupki warzywa: marchew, seler naciowy i czerwona papryka.
Koszyczki z sera z owocową sałatką
Serowe koszyczki prezentują się niczym danie z wykwintnej restauracji, a przy tym doskonale smakują. Chrupiący ser przypominający wyglądem foremkę do babeczek może kryć w sobie najróżniejsze nadzienia. My, zdecydowaliśmy się na sałatkę owocową - będzie słodko i jednocześnie orzeźwiająco! Składniki:
- 600 g sera żółtego
- garść winogron
- 1 kiwi
- 1 jabłko
- 3 plastry ananasa
- garść borówek
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka miodu.
Przygotowanie: Rozgrzej patelnię teflonową. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podziel na 6 części. Każdą część przekładaj na gorącą patelnię i smaż do roztopienia sera. Następnie podważ uzyskany placek łopatką i przełóż do formy na muffinki - dociśnij delikatnie przy pomocy papieru do pieczenia. Po wystygnięciu sera, wyjmij gotowe koszyczki. Sałatka owocowa: jabłko, kiwi i ananasa pokrój w kostkę, winogrona podziel na połówki - umieść składniki w misce, dodaj borówki, sok z cytryny i miód - wymieszaj, a następnie umieść w serowych koszyczkach. Smacznego!
Przepisy przygotował producent sera MSM Mońki.
Na taką imprezę warto również zorganizować jakieś trunki. Jeżeli nie lubicie ogólnodostępnych napojów, to może najlepszym rozwiązaniem byłoby przygotowanie ich własnoręcznie. Taki https://dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-76 mógłby wam w tym pomóc. Sama rozmyślam nad takim zakupem, to może być ciekawe doświadczenie :)
Organizujemy chrzciny w Lublinie. Mam na myśli to miejsce - https://dworekarkadia.pl/komunie-chrzciny.html Myślimy nad przekąskami. Czy to, o czym piszecie, nadajcie się na taką imprezę?